Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar wat is een omvormer precies? En waarom is het nodig? In dit artikel lees je alles over de werking van een omvormer en welke verschillende types er zijn.

Wat is een omvormer en waarom heb je er een nodig?

Een omvormer is een apparaat dat stroom omzet van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Zonnepanelen produceren elektriciteit in DC, maar de meeste apparaten in huis gebruiken AC. Daarom heb je een omvormer nodig als je zonnepanelen wilt gebruiken.

Soorten omvormers

Een omvormer is een apparaat dat stroom van een bepaalde spanning naar een andere spanning omzet. In het geval van zonnepanelen wordt er stroom van lage spanning ( DC) naar hoge spanning (AC) omgezet. Dit is nodig omdat de panelen zelf AC-stroom produceren, maar de apparaten in huis die we gebruiken werken allemaal op DC-stroom. Er zijn twee soorten omvormers die je voor je zonnepanelensysteem kunt gebruiken: micro-omvormers en string-omvormers.

Hoe werkt een omvormer?

Een omvormer is een apparaat dat de stroom uit zonnepanelen omzet in een andere vorm van stroom, meestal wisselstroom (AC). Dit is de stroom die gebruikt wordt in huishoudens. Een omvormer zorgt ervoor dat je zonnepanelen kunt aansluiten op het elektriciteitsnet van je huis. Zonder omvormer kan je zonnepanelen niet gebruiken.

Voordelen van een omvormer

De voordelen van een omvormer zijn talrijk. Het gebruik van een omvormer maakt het mogelijk om zonnestraling te gebruiken om stroom op te wekken, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een ander groot voordeel van een omvormer is dat u minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Dit betekent dat wanneer er een black-out is, u nog steeds stroom zult hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *