Zonnepanelen zijn tegenwoordig steeds vaker te zien op daken. Dit komt mede door de verlaging van de prijs ervan, maar ook omdat steeds meer mensen bewust kiezen voor een duurzame energiebron. Zonnepanelen leveren namelijk stroom op wanneer er zonlicht is, en dat is juist wat we nodig hebben om onze apparaten draaiende te houden. Maar hoe werkt stroom terugleveren precies? En waar moet je op letten als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen?

Wat is stroom terugleveren?

Met stroomteruglevering levert u de stroom die u niet zelf gebruikt, terug aan het elektriciteitsnet. Dit kan soms tot wel €100 per jaar opleveren!

Hoe werkt stroom terugleveren?

In Nederland is het mogelijk om (een deel van) de stroom die je opwekt met zonnepanelen terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit noemen we stroom terugleveren of salderen. Als je zonnepanelen hebt, produceer je meestal meer stroom dan je zelf gebruikt. De resterende stroom kan je dus terugleveren en hiervoor ontvang je een vergoeding van de energiemaatschappij. In Nederland gebeurt dit via het systeem van netto-teruglevering.

Wat is salderen?

Salderen betekent dat u minder stroom verbruikt dan u opwekt met uw zonnepanelen. Dit komt doordat uw zonnepanelen niet altijd evenveel stroom opwekken als u verbruikt. Bij salderen levert u de ‘overschot’ stroom die u opgewekt hebt, maar niet gebruikt aan het energiebedrijf. Voor iedere kWh die u levert, ontvangt u een vergoeding van €0,19 bij alle energieleveranciers in Nederland (tarief per 1 januari 2020). U betaalt dus geen elektriciteitsrekening meer, en in sommige gevallen kunt zelfs geld verdienen met zonnepanelen!

Wat zijn de voor- en nadelen van stroom terugleveren?

Als je zonnepanelen op je dak hebt, produceer je stroom. Je kunt ervoor kiezen om deze stroom zelf te gebruiken, of om hem terug te leveren aan het energienet. Dit noemt men ‘stroom terugleveren’. Het is een manier om geld te verdienen met je zonnepanelen, maar er zitten ook nadelen aan.

In Nederland kun je sinds 1 januari 2007 bij de meeste energieleveranciers salderen. Dat betekent dat je de stroom die je overschot aan het net levert, in mindering brengt op het bedrag dat je moet betalen voor stroom uit het net. Je betaalt dan alleen voor de stroom die je daadwerkelijk verbruikt. Salderen is interessant als je relatief weinig stroom verbruikt en/of veel stroom teruglevert.

Wat zijn nu de voordelen van stroom terugleveren?
* Je verdient geld met je zonnepanelen;
* Het is goed voor het milieu, want je produceert duurzame energie;
* Je hoeft minder stroom uit het net te halen, waardoor je minder afhankelijk bent van de energiemaatschappij.

Nadelen van stroom terugleveren zijn:
* Je hebt geen garantie dat je energieleverancier je overschot aan stroom zal afnemen;
* Het kan voorkomen dat de prijs die je krijgt voor je stroom lager is dan de prijs die je betaalt voor stroom uit het net;
* In sommige gevallen kan het zijn dat je niet (geheel) mag salderen, waardoor het financieel minder interessant is om stroom terug te leveren.

Hoeveel kan ik besparen met stroom terugleveren?

Als je zonnepanelen hebt, is het mogelijk om stroom te leveren aan het openbare elektriciteitsnet. Dit noemen we stroom terugleveren. Je ontvangt dan een vergoeding voor de stroom die je aan het net levert. Hoeveel je verdient, hangt af van de hoeveelheid stroom die je levert en de prijs die het bedrijf ervoor betaalt.

Het kan voordelig zijn om stroom terug te leveren, omdat je geld kunt verdienen met de stroom die je opwekt. Bovendien bespaar je op de kosten van elektriciteit, omdat je minder afhankelijk bent van het openbare net. Als je zonnepanelen hebt, is het mogelijk om stroom te leveren aan het openbare elektriciteitsnet. Dit noemen we stroom terugleveren. Je ontvangt dan een vergoeding voor de stroom die je aan het net levert. Hoeveel je verdient, hangt af van de hoeveelheid stroom die je levert en de prijs die het bedrijf ervoor betaalt.Het kan voordelig zijn om stroom terug te leveren, omdat je geld kunt verdienen met de stroom die je opwekt. Bovendien bespaar je op de kosten van elektriciteit, omdat je minder afhankelijk bent van het openbare net.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *