In deze tijd van opwarming van de aarde en het klimaat, is het steeds belangrijker om te kijken naar hoe we onze energie opwekken. Zonne-energie is een schone en hernieuwbare bron van energie die je kan gebruiken voor je woning. Een zonneboiler is een apparaat dat je helpt bij het opwekken van deze energie. Maar hoeveel levert zo’n boiler nou eigenlijk op?

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een apparaat dat gebruikt maakt van de warmte die vrijkomt bij het opvangen van zonlicht. Deze warmte wordt dan gebruikt om water mee te verwarmen. Dit kan je doen door het water rechtstreeks te verwarmen of door het water op te slaan in een tank voor later gebruik. Zo’n boiler levert dus energiebesparingspotentieel op, omdat je minder gas, aardgas of elektriciteit hoeft te gebruiken om hetzelfde resultaat te bereiken.

Hoeveel levert een zonneboiler nou eigenlijk op?

Een zonneboiler levert niet altijd evenveel op. Het hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, het aantal mensen dat er woont, hoeveel water er gebruikt wordt en of er ook een cv-ketel aanwezig is. Als je alleen kijkt naar het aantal liter water dat een zonneboiler kan genereren per dag, dan is dit ongeveer 50 tot 100 liter. Dit betekent dat je tussen de 300 en 600 liter per week kunt besparen met een zonneboiler.

Voordelen van een zonneboiler

De zonneboiler levert niet alleen op in financiële zin, maar ook in ecologische en sociale zin.

Met een zonneboiler bespaart u tot wel 80% op uw jaarlijkse energiekosten voor het verwarmen van water. Dit komt overeen met een gemiddelde besparing van €200 per jaar. Daarnaast draagt een zonneboiler bij aan een duurzamere energievoorziening en vermindert u uw CO2-uitstoot met ongeveer 100 kg per jaar. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee!

Een ander groot voordeel van een zonneboiler is dat u minder afhankelijk bent van de energiemaatschappijen. Wanneer er sprake is van een stroomstoring of andere problemen met het gasnet, kunt u gewoon blijven douchen en wassen dankzij de warmte die is opgeslagen in de boiler. Dit geeft u extra comfort en veiligheid in huis.

Nadelen van een zonneboiler

De kosten van een zonneboiler (inclusief installatie) liggen rond de €4000. Dit is niet zo’n groot bedrag in vergelijking met het rendement dat je eruit kunt halen, maar toch moet je het er wel even bij nemen.

Een ander nadeel van een zonneboiler is dat je ermee afhankelijk bent van de zon. Als het een bewolkte of regenachtige dag is, dan zal de boiler minder warm water opleveren en dus ook minder besparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *